Hormonen

Je hebt hormonen die zorgen voor je verzadigingsgevoel (leptine), je sexdrive (testosteron), rustig worden (progesteron), je geluksgevoel (serotine), je helpen te slapen (melatonine), je vruchtbaarheid (oestrogenen) en stress (cortisol) om er maar een paar te noemen. Je hoort vaak over hormoon balans. Het probleem is namelijk niet teveel van één hormoon of te weinig van het andere; het gaat om de balans oftewel de cocktail.

Jouw hormoon cocktail

Waarom zie ik hormonen als een cocktail met al mijn ervaring als vrouwenarts? Bij een cocktail gaat om de juiste mix. Je kan niet gewoon alles bij elkaar gooien en dan smaakt het lekker. Het gaat om nauwkeurig samenstellen, afstellen op elkaar. De ene gaat goed met de ander, maar niet teveel . Eén sterke drank (bijvoorbeeld sterk hormoon) kan een cocktail direct verpesten, maar kan ook invloed hebben op je gevoel. Ineens ben je niet meer vrolijk tipsie maar heel erg moe.

Hormonen in de war

Zijn jouw hormonen in balans? Wil je weten of de hormonen in je vrouwelijke cocktail met elkaar overweg kunnen? Maken ze samen een heerlijke sprankelende cocktail? Of zijn ze in de war en merk je dit in je cyclus, je humeur en bijvoorbeeld dat je slechter slaapt? Wil jij weten hoe het op dit moment met jouw hormonencocktail is? En wat je eraan kunt doen die balans weer te herstellen?

Doe dan de drGYNN hormonen test! Deze 10 simpele vragen leiden je naar je hormonencocktail persoonlijkheid. Ben jij sprankelend, bitter of een verwarrend type?

Doe de hormoon quiz

Hormoon Suppletie

Hormoontherapie is niet nieuw en hormoontherapie bij overgangsklachten ook niet. In Nederland maken echter nog maar weinig vrouwen hiervan gebruik. Vooral vrouwen met ernstige overgangsklachten kunnen hier veel baat bij hebben. Zelf werk ik met bio-identieke hormonen als ik als advies over ga op hormoon therapie.

Bio-identieke hormonen zijn gelijk aan de hormonen die het vrouwelijk lichaam zelf aanmaakt en de behandeling wordt op maat gemaakt. De unieke individuele hormoonbalans staat dus centraal. Essentieel natuurlijk, want geen vrouw is hetzelfde.

Hormonen kun je in Nederland alleen maar krijgen met een recept, voorgeschreven door een arts. In een individueel leefstijl consult bespreken we alle opties die voor jou het beste zijn, inclusief leefstijl en suppletie. Heb je een specifieke vraag over hormoon suppletie, kom dan naar één van mijn hormoon suppletie vragenuurtjes. Vraag, antwoord en leer van andere vrouwen.