Hormonen

Hormonen

Jouw hormoon mix

Wist je dat je wel meer dan 100 hormonen hebt? En dat het gaat om de juiste mix? 

Om een paar voorbeelden te noemen, leptine voor je verzadigingsgevoel, testosteron heeft weer te maken met je sexdrive en van het zen hormoon progesteron kan je heel rustig worden en heerlijk slapen. Het melatoninen is van esssentieel belang om lekker te slapen. Echter heb je teveel stress, dan kan cortisol (je stress hormoon) weer zorgen voor een slechte nachtrust.

Het is niet zo dat 1 hormoon slecht is en de ander goed, het gaat om de balans tussen de hormonen. En die balans kan je met leefstijl beinvloeden. 

     Hormoon suppletie

 

Hormoontherapie is niet nieuw en hormoontherapie bij overgangsklachten ook niet. In Nederland maken echter nog maar weinig vrouwen hiervan gebruik. Vooral vrouwen met ernstige overgangsklachten kunnen hier veel baat bij hebben. Zelf werk ik met bio-identieke hormonen als ik als advies over ga op hormoon therapie.

Bio-identieke hormonen zijn gelijk aan de hormonen die het vrouwelijk lichaam zelf aanmaakt en de behandeling wordt op maat gemaakt. De unieke individuele hormoonbalans staat dus centraal. Essentieel natuurlijk, want geen vrouw is hetzelfde.

Hormonen kun je in Nederland alleen maar krijgen met een recept, voorgeschreven door een arts. In een individueel hormoon consult bespreken we alle opties die voor jou het beste zijn, inclusief leefstijl en suppletie.