Relax

Ontspanning en momentjes in de natuur

Stress zorgt ervoor dat je meer van het hormoon cortisol produceert. Als zo’n piek een piek blijft en weer over gaat, is dat niet erg. Dat is een hele natuurlijke reactie van ons lichaam. Anders wordt het wanneer de stress langdurig is. De eerste situatie kun je vergelijken met een leeuw die ineens uit de bosjes springt. Chronische stress daarentegen lijkt eerder op een hoge hypotheek die je maandenlang niet kunt betalen en die maar om je aandacht blijft zeuren. Als je cortisolniveau verhoogd is, staat het lichaam in het teken van overleven. Dan is even niets anders belangrijk. Er wordt dan kostbare energie weggevreten van je immuunsysteem, je huid, haar, je voorplantingsvermogen (je menstruatiecyclus kan bijvoorbeeld stil gaan liggen). Ook zorgt deze verhoging van cortisol voor vetopslag, en dan voornamelijk buikvet.

Vrouwen zijn veel gevoeliger voor stress dan mannen. De stresshormonen zijn langer aanwezig en hun lichamelijke reactie op spanning houdt dan ook langer aan. Er is duidelijk een verschil tussen mannen en vrouwen bij de verwerking van stress door de hersenen. Angst en depressieve klachten komen dan ook meer dan twee keer zoveel voor bij vrouwen dan bij mannen. Ontspanning is voor iedereen belangrijk en zeker essentieel voor vrouwen.

Tips voor ontspanning:

* Ga elke dag naar buiten en zoek de natuur op.

* Zoek een ontspannende hobby of activiteit.

* Zet je smartphone wat vaker uit.

* Mediteer.

* Doe wat vaker helemaal niets door voor je uit te staren als je in de trein of tuin zit.

* Neem gedurende dag korte pauzes in plaats van het op te sparen tot ‘s avonds, het weekend of als je gepensioneerd bent.

* Zet jouw favoriete muziek eventjes lekker hard op.

Wil jij je beter voelen? 

Vraag het gratis e-boek aan "10 leefstijl tips voor vrouwen"

12 + 5 =